ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ CDC

cdc

Τι λένε οι Αμερικανοί (CDC)

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

Στις 28 Απριλίου το Αμερικανικό CDC (Center for Disease Control, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας ΚΕΕΛΠΝΟ) δημοσίευσε ενημέρωση για τον εμβολιασμό εγκύων για Covid-19. Τα κύρια σημεία είναι τα εξής:

  • Αν και ο κίνδυνος για βαριά νόσο είναι χαμηλός, οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19. Βαριά νόσος σημαίνει οτι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή μονάδα εντατικής, ή αναπνευστήρα, ή ακόμα και να καταλήξουν. Επίσης οι έγκυες με Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της κύησης, όπως η προωρότητα, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν λοίμωξη.
  • Τα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων στην κύηση είναι περιορισμένα. Αυτό σημαίνει οτι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες σε εγκύους που να αποδεικνύουν την ασφάλειά τους για την έγκυο και το κύημα.

Όμως οι ειδικοί πιστεύουν πως είναι απίθανο να προκαλούν κακό στην εγκυμοσύνη γιατί πρώτον τα mRNA εμβόλια (Moderna, Pfizer) δεν εισάγουν στον οργανισμό ιό, αλλά με διαφορετικό μηχανισμό προκαλούν τη δημιουργία ενός τμήματος του ιού Covid-19 με αποτέλεσμα την ανοσολογική απάντηση του εμβολιασμένου και τη δημιουργία αντισωμάτων κατά του ιού. Επίσης το mRNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου άρα δε μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο DNA του.

Τα vector εμβόλια (Johnson & Johnson , Astra Zeneca) εισάγουν στον οργανισμό έναν ακίνδυνο ιό (vector) που προκαλεί τη δημιουργία τμήματος του ιού Covid και έτσι προκαλείται ανοσολογική απάντηση στον εμβολιασμένο. Αυτός ο vector, ο ακίνδυνος ιός δηλαδή, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στο παρελθόν στο εμβόλιο κατά του έμπολα, σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, και δεν έχει προκαλέσει προβλήματα μέχρι σήμερα.

Δεύτερον διότι μελέτες σε ζώα και στα μωρά τους δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα με τα εμβόλια κατά του Covid. Τρίτον διότι οι πρώτες (preliminary) μελέτες σε εμβολιασμένες εγκύους δεν έχουν αναδείξει προβλήματα μέχρι στιγμής. Τέταρτον αυτές οι μελέτες συνεχίζονται και θα έχουμε συνεχώς αποτελέσματα στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

  • Η απόφαση για το εμβόλιο είναι προσωπική επιλογή. Κάθε έγκυος πρέπει να συζητά τα ωφέλη και τους κινδύνους με το θεράποντα γιατρό της (πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να κολλήσει τον ιό, τι άλλους παράγοντες κινδύνου έχει, πόσο καλή ανοσία θα της παρέχει ο εμβολιασμός, σε αυτή και στο μωρό της, πιθανές παρενέργειες, κ.λ.π.) και να αποφασίζει.
  • Κάθε έγκυος που εμβολιάζεται πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέσα προστασίας
  • Παρενέργειες του εμβολιασμού στις έγκυες: δεν διαφέρουν από τις παρενέργειες στον υπόλοιπο πληθυσμό και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετό, κακουχία, μυαλγίες, κεφαλαλγίες. Αυτά όμως τα συμπτώματα περνούν μετά από λίγες μέρες. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ενδέχεται να παρατηρηθούν αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες.
  • Γυναίκες που θηλάζουν: δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων. Όμως θεωρητικά δεν αποτελούν κίνδυνο για το νεογνό. Πρόσφατα δεδομένα με γυναίκες που θηλάζουν και έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια δείχνουν οτι έχουν αντισώματα στο γάλα τους, που θα μπορούσαν να προστατέψουν τα νεογνά τους από τον ιό.
  • Γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν: δεν αντενδείκνυται το εμβόλιο. Άρα είτε σκέφτεστε να μείνετε έγκυος είτε νομίζετε οτι είστε, ο εμβολιασμός δεν πρέπει να αναβληθεί. Επίσης τα εμβόλια δε φαίνεται να επηρεάζουν τη γονιμότητα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αν είστε έγκυες και προσπαθείτε να αποφασίσετε αν θα εμβολιαστείτε ή όχι, σκεφτείτε τα εξής:

  • Τον κίνδυνο που έχετε να κολλήσετε Covid 19
  • Τους κινδύνους για βαρειά νόσο
  • Τα γνωστά ωφέλη του εμβολιασμού
  • Τα περιορισμένα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του Covid στην εγκυμοσύνη, που όμως αυξάνονται καθημερινά

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html