ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ RCOG

covid royall colege

Τι λένε οι Άγγλοι (RCOG)

Το Βρεττανικό Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων δημοσίευσε στις 23 Απριλίου 2021 την εξής
ανακοίνωση:

Ποιές έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κατά του Covid-19;

Εκείνες που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης οι γυναίκες που εργάζονται στις υπηρεσίες Υγείας και έχουν μεγάλο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό.

Επισημαίνουν επίσης οτι ο ατομικός κίνδυνος της κάθε εγκύου να κολλήσει και να νοσήσει βαρειά από τον ιό διαφέρει από έγκυο σε έγκυο και αυτό πρέπει να το συζητά με τον θεράποντα γιατρό της, αλλά η τελική απόφαση είναι ΔΙΚΗ ΤΗΣ.

Είμαι υπάλληλος σε δομή υγείας και είμαι έγκυος, πρέπει να εμβολιαστώ;

Το RCOG επισημαίνει ξανά οτι αυτό είναι απόφαση της ΙΔΙΑΣ της γυναίκας και οτι πρέπει να
ζυγιάσει τους κινδύνους με το ώφελος

Είμαι έγκυος. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό να εμβολιαστώ για COVID-19;

Τα δεδομένα είναι λίγα. Γενικά, δε υπάρχει λόγος να σκεφτούμε οτι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στις εγκύους.
Όμως, μία μεγάλη μελέτη με 90.000 έγκυες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλια, είναι καθησυχαστική. Δεν παρουσιάστηκαν δηλαδή επιπλοκές. Γι αυτό γενικά συστήνεται οι έγκυες να εμβολιάζονται με τα εμβόλια mRNA, είτε Moderna, είτε Pfizer. Επίσης, πολύ πρόσφατα, παρουσιάστηκαν σοβαρά επεισόδια θρομβόσεων σε εμβολιασμένους. Όμως, από τις 31 Μαρτίου 2021 πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει (όχι σε έγκυες), και 79 επεισόδια σοβαρών θρομβώσεων έχουν παρουσιαστεί, άρα περίπου 4 στο εκατομμύριο.

Έτσι, αν και δεν γνωρίζουμε το μηχανισμό αυτής της σοβαρής επιπλοκής, συνιστάται η έγκυος να μπορεί να επιλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει.

Οι γυναίκες που θηλάζουν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;

Αν και πάλι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, η απάντηση είναι ναι

Σχεδιάζω να μείνω έγκυος, να εμβολιαστώ;

Ναι. Στις γυναίκες κάτω των 30 μπορεί να προσφέρεται και το εμβόλιο της Pfizer ή Moderna αντί για το AstraZeneca.

Προσπαθώ να μείνω έγκυος. Έχω κάνει την πρώτη δόση. Τι να κάνω; Να καθυστερήσω την πιθανή σύλληψη;

Καλύτερα πριν μείνετε έγκυος να έχετε ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις, διότι δε γνωρίζουμε πόση ανοσία παρέχει μόνο η μία δόση, άρα πιθανόν να μη σας προφυλάσσει στην εγκυμοσύνη. Αν κάνατε την 1η δόση και μείνατε έγκυος, ίσως να είναι καλύτερα να καθυστερήσετε τη 2η δόση για μετά τη 13η εβδομάδα κύησης, ΕΚΤΟΣ αν γνωρίζετε οτι κινδυνεύετε αρκετά να κολλήσετε τον ιό ή να νοσήσετε βαριά. Συζητείστε το με τον θεράποντα.

Το εμβόλιο κατά του Covid επηρεάζει τη γονιμότητα;

Δεν υπάρχει γνωστός μηχανισμός με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει το εμβόλιο τη γονιμότητα.

Κάνουμε εμβόλια στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλά εμβόλια επιτρέπονται και κάποια γίνονται συστηματικά, όπως το αντιγριππικό και κατά του κοκκύτη

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • Όλες οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια κατά του Covid-19, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η απόφαση όμως θα είναι αποκλειστικά δική τους, σε συνεννόηση με τον πάροχο υγείας τους
  • Δεν πρέπει να σταματήσετε το θηλασμό για να εμβολιαστείτε
  • Γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν δεν θα πρέπει να αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Επίσης δε φαίνεται οτι ο εμβολιασμός επηρεάζει τη γονιμότητα

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavirus-covid-19-pregnancy-and-womens-health/covid-19-vaccines-and-pregnancy/covid-19-vaccines-pregnancy-and-breastfeedi
ng/