ΠΕΡΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Ο βελονισμός είναι μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην εισαγωγή βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα σημεία αυτά βρίσκονται πάνω σε 14 μεσημβρινούς (δηλαδή «κανάλια») από τους οποίους περνάει η ενέργεια  (Qi) του σώματος. Η θεωρία των Κινέζων ήταν πως ο βελονισμός πετυχαίνει ρύθμιση της ροής αυτής της ενέργειας. Στην Κίνα γνώρισε πλήρη άνθηση γύρω στα 2700π.χ. και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό και με θεραπευτικά βότανα.

Από τη δεκαετία του 1970, που ο βελονισμός έγινε γνωστός στην Αμερική και στην Ευρώπη,  διεξάγεται σημαντική επιστημονική έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση του θεραπευτικού αποτελέσματος του βελονισμού και την ερμηνεία της δράσης του στο ανθρώπινο σώμα.  Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως ο βελονισμός προκαλεί έκκριση ενδορφινών (ενδογενών οπιοειδών), αύξηση στη ροή του αίματος και αλλαγή της δραστηριότητας του εγκεφάλου. Πολλοί θεωρούν ότι η δράση του βελονισμού οφείλεται στο φαινόμενο «placebo», δηλαδή ότι δρα γιατί οι ασθενείς πιστεύουν ότι δρα.

ΠΟΝΑΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι πολύ λεπτές και προκαλούν καθόλου ή πολύ λίγο πόνο. Οι περισσότεροι ασθενείς ισχυρίζονται ότι ο βελονισμός τους προκαλεί χαλάρωση ή και ευεξία. Μερικές φορές προκαλείται παροδικά ελαφρύ μούδιασμα ή ζέστη στα σημεία τοποθέτησης των βελονών.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Η Παγκόσμια οργάνωση υγείας έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο με 28 διαφορετικές καταστάσεις που κάποιες φορές αντιμετωπίζονται με βελονισμό. Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές:

 • -Ναυτία και εμετός
 • -Πρωινές ναυτίες των εγκύων
 • -Παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία (π.χ. ναυτία-πόνος)
 • -Πρόκληση τοκετού
 • -Αλλεργική ρινίτιδα
 • -Άλγη προσώπου (π.χ. νευραλγία τριδύμου)
 • -Κεφαλαλγίες
 • -Πόνος στο γόνατο
 • -Οσφυαλγία
 • -Αυχεναλγία
 • -Οδοντιατρικός πόνος
 • -Περιαρθρίτιδα του ώμου
 • -Μετεγχειρητικός πόνος
 • -Κολικός χοληφόρων
 • -Κωλικός του νεφρού
 • -Άλγος αγκώνα (tennis elbow) και γενικά αθλητικές κακώσεις
 • -Κατάθλιψη

ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Το καλό με τον βελονισμό είναι ότι επειδή είναι μία μέθοδος με ελάχιστες (σπάνιες) παρενέργειες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αντί για αντιφλεγμονώδη ή άλλα παυσίπονα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες.  Συζητήστε με τον θεράποντα γιατρό σας πριν αποφασίσετε να καταφύγετε στο βελονισμό ή σε οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική μέθοδο θεραπείας. Ακόμα κι αν  οι «δυτικοί» γιατροί είναι πολλές φορές προκατειλημμένοι κατά των εναλλακτικών θεραπειών,  μπορούν τουλάχιστον να σας αποτρέψουν από επικίνδυνες για την υγεία σας κινήσεις.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Αν και ο βελονισμός είναι γενικά ασφαλής και οι επιπλοκές σπάνιες, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Μη αποστειρωμένες βελόνες μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη. Σιγουρευτείτε ότι ο θεραπευτής σας χρησιμοποιεί βελόνες μίας χρήσεως και ότι τις πετάει μετά τη χρήση. Σε κάποια βελονιστικά σημεία, αν η βελόνα εισχωρήσει πολύ βαθειά μπορεί να τραυματίσει τον πνεύμονα ή τη χοληδόχο κύστη ή να προκαλέσει τραυματισμό μεγάλου αγγείου. Γι αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε έναν θεραπευτή που να είναι καλά εκπαιδευμένος.

Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να διερευνήσουν τα αίτια των συμπτωμάτων τους και καταφεύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο και να μην διαγιγνώσκονται εγκαίρως.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές πηκτικότητας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ματώσουν στα σημεία που τοποθετούνται βελόνες.

Ο ηλεκτροβελονισμός αντενδείκνυται σε ασθενείς με προσθετικές βαλβίδες ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να μιλήσουν με τον μαιευτήρα τους πριν κάνουν βελονισμό.

Είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε τη συμβατική ιατρική ή να μην στηριζόμαστε αποκλειστικά στον βελονισμό για τη θεραπεία σοβαρών νόσων ή έντονου πόνου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Όποιος ενδιαφέρεται για κάποια περίπτωση από τις παρακάτω, ας προχωρήσει στο διάβασμα:

Οσφυαλγία

Αν κλασικές θεραπείες δεν σας ανακουφίζουν, μπορεί ο βελονισμός να έχει αποτέλεσμα. Αρκετοί φυσίατροι ή ορθοπεδικοί συνιστούν στους ασθενείς τους να δοκιμάσουν. Μελέτες που σύγκριναν τον βελονισμό με τον «ψευδή» βελονισμό βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, μπορείτε να δοκιμάσετε.

Κεφαλαλγίες

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί ο βελονισμός να περιορίσει τη συχνότητα και την ένταση των ημικρανιών αλλά και των κεφαλαλγιών τάσεως.

Ινομυαλγία

Μελέτες που εξετάζουν πόσο καλά δρα ο βελονισμός στην ινομυαλγία έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Μπορεί να προκαλεί ανακούφιση από τον πόνο, μπορεί και όχι. Κάποια μικρή μελέτη της Mayo clinic δείχνει πως ο βελονισμός μπορεί να ελαττώσει την καταβολή και το άγχος που προκαλούνται από τη νόσο.

Αρθριτικός πόνος

Ο βελονισμός μπορεί να είναι βοηθητικός στην κλασική  αντιμετώπιση του πόνου από οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με το Αμερικανικό National Institute of Arthritis and Mucoskeletal and Skin Diseases. Υπάρχουν ενθαρρυντικές μελέτες για τη δράση του βελονισμού στον πόνο του γόνατος από αρθρίτιδα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ερευνητές στην Taiwan σύγκριναν τη δράση του βελονισμού με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και βρήκαν ότι ο βελονισμός είχε πιο αποτελεσματική δράση η οποία διήρκεσε περισσότερο. Φυσικά χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Οδοντικός πόνος

Ο βελονισμός προκαλεί ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται μετά από μία εξαγωγή οδόντος ή ένα οδοντιατρικό χειρουργείο. Το ίδιο όμως πετυχαίνει και ο «ψευδής» βελονισμός. Περισσότερες έρευνες χρειάζονται.

Άλλοι πόνοι

Πολλοί έχουν δοκιμάσει βελονισμό για αυχεναλγίες,  μυαλγίες, δυσμηνόρροια, tennis elbow, προσπαθώντας να αποφύγουν τα παραδοσιακά φάρμακα.

Ναυτία και ανακούφιση καρκινοπαθών

Φαίνεται πως ο βελονισμός μπορεί να έχει αποτέλεσμα στη ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία για καρκίνο. Επίσης μπορεί να ανακουφίσει γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν εξάψεις. Μιλήστε όμως πάντα πρώτα με το γιατρό σας.

Βελονισμός για διακοπή καπνίσματος;

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί για ένα πλήθος καταστάσεων όπως για διακοπή καπνίσματος, αυπνία, κατάθλιψη, κόπωση και αλλεργίες. Οι μελέτες όμως είναι –για άλλη μια φορά- αντικρουόμενες. Για παράδειγμα ο ωτοβελονισμός για τη διακοπή του καπνίσματος φαίνεται ότι δεν έχει αποτέλεσμα, δυστυχώς.

Βελονισμός σε παιδιά;

Υπάρχει ένδειξη σε ναυτία από χημειοθεραπεία (όπως και στους ενήλικες) ή σε μετεγχειρητικό πόνο.

Acupressure εναντίον βελονισμού

Φαίνεται ότι η πίεση σε περιοχές βελονισμού μπορεί να έχει αποτέλεσμα στη ναυτία ή στον πόνο τοκετού. Αν φοβάστε τις βελόνες, αυτή είναι η εναλλακτική για εσάς.

Αναλγησία στον τοκετό

Για εσάς που δεν θέλετε με τίποτα να σας επισκεφτεί ο αναισθησιολόγος στο δωμάτιο τοκετού, ο βελονισμός είναι μία καλή -αν και όχι τόσο πρακτική- μέθοδος αναλγησίας. Όσο αντέξετε βέβαια, μην το παίρνετε πατριωτικά το θέμα. Υπάρχει και η επισκληρίδιος με σίγουρα αποτελέσματα. Σημασία έχει να ευχαριστηθείτε τη γέννα του παιδιού σας.

Πρόκληση τοκετού

Πολλά βελονιστικά σημεία απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρόωρες συστολές μήτρας. Ε, αυτά ακριβώς χρησιμοποιούνται και για πρόκληση τοκετού.  Προσοχή! Μην δοκιμάσετε πρόκληση τοκετού με βελονισμό ή acupressure παρά μόνο αν σας το επιτρέψει ο γιατρός σας και αν έχετε συμπληρώσει τις 40 εβδομάδες κύησης.

Υπογονιμότητα

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών υπογονιμότητας και υπάρχουν μαρτυρίες διασημοτήτων (Maria karey, Celine Dion) οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι ο βελονισμός τις βοήθησε να συλλάβουν. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε κορίτσια!