Είναι η Γυναικολογική εξέταση επώδυνη;
Η γυναικολογική εξέταση για λήψη τεστ Παπανικολάου αποτελεί μία αρκετά δυσάρεστη εξέταση για πολλές γυναίκες. Για μια μειοψηφία δε η λήψη του τεστ είναι πρακτικά αδύνατη.
Αυτό έχει συνέπεια κάποιες να αναβάλλουν συνεχώς το τεστ Παπανικολάου, ή να το αποφεύγουν εντελώς, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν να νοσήσουν από έναν καρκίνο (τον καρκίνο του τραχήλου) ο οποίος μπορεί να προληφθεί με αυτή την απλή εξέταση.
Να μερικά κόλπα για να μην είναι δυσάρεστη η γυναικολογική εξέταση.
I.
Αρκετές μέρες πριν την προγραμματισμένη εξέταση, για μία εβδομάδα ή και μέχρι ένα μήνα, μπορεί η γυναίκα να χρησιμοποιεί ένα προιόν κολπικής ενυδάτωσης, από αυτά που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, είτε σε μορφή υπόθετου, είτε σε μορφή κολπικής κρέμας με απλικατέρ. Αυτά έχουν διαφορετική σύνθεση και αναλογίες ουσιών ανάλογα με το προιόν, έχουν όξινο ή ουδέτερο Ph και βασίζονται κατά κανόνα στο νερό, τα έλαια και το υαλουρονικό οξύ. Δεν έχει και πολλή σημασία ποιο θα διαλέξετε, η κάθε γυναίκα μπορεί να βρει αυτό που της ταιριάζει. Η χρήση των προιόντων αυτών καλό είναι να σταματάει τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την εξέταση.
II.
Επιπλέον υπάρχει και το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο. Αυτό μπορεί να το αγοράσει κανείς από φαρμακείο με λίγα χρήματα χωρίς συνταγή, κάποιοι που ξέρουν το παρασκευάζουν και στο σπίτι, από το γνωστό στη χώρα μας βαλσαμόχορτο μέσα σε ελαιόλαδο. Με αυτό μπορείτε να κάνετε ελαφρές μαλάξεις με τα δάχτυλά σας στην είσοδο του κόλπου κυκλοτερώς, για να μαλακώσει αυτή (ο βλεννογόνος) και να αποκτήσει κάποια ελαστικότητα, κατά προτίμηση το βράδυ. Ως έλαιο που είναι αυτό λερώνει το εσώρουχο και τα σεντόνια. Αλλά μιλάμε για πολύ μικρή ποσότητα. Το βαλσαμόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετό καιρό πριν την εξέταση, προσοχή όμως διότι δεν είναι κατά πάσα πιθανότητα συμβατό με τη χρήση προφυλακτικού (πιθανό να σπάσει το προφυλακτικό).
Το ίδιο ισχύει με όλα τα προιόντα που περιέχουν έλαια (εννοώ πως δεν είναι συμβατά με τα προφυλακτικά). Εφόσον η χρήση του σπαθόλαδου είναι μόνο εξωτερική, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ακόμα και μέχρι την ημέρα της εξέτασης- δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.
III.
Οι γυναίκες που έχουν σύντροφο θα μπορούσαν να έχουν συχνές επαφές, αυτό βοηθάει πολύ στην ελαστικότητα του κόλπου και συνήθως αυτές οι γυναίκες δεν έχουν πρόβλημα με την εξέταση. Αλλά και αυτές θα πρέπει να σταματούν τις επαφές τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από το προγραμματισμένο τεστ Παπανικολάου.
IV.
Αν παρόλα αυτά είναι και πάλι πολύ επώδυνη η εξέταση, τότε μπορεί η γυναίκα να χρησιμοποιήσει μισή με μία ώρα πριν την εξέταση λίγο τοπικό αναισθητικό σε μορφή γέλης ή κρέμας (τα γνωστά gel Xylocream ή EMLA) μόνο στην ΕΙΣΟΔΟ του κόλπου, προς τον πρωκτό, δηλαδή προς το περίνεο. Αυτό είναι το κάτω μέρος της εισόδου του κόλπου, στην αντίθετη μεριά από την ουρήθρα και την κλειτορίδα, προς τα πίσω, δηλαδή στην 6η ώρα, όπως λέμε και εμείς οι γιατροί, αν φανταστούμε τους δείκτες ενός ρολογιού επάνω στο αιδοίο! Μπορεί αυτές οι κρέμες να προκαλέσουν παροδικό τσούξιμο ή φαγούρα, αλλά αυτά περνούν σχετικά γρήγορα όταν αρχίσει η δράση τους.
Οι τοπικές αναισθητικές κρέμες ή ζελ «παγώνουν» την περιοχή αυτή μια χαρά και έτσι η γυναίκα δε νοιώθει αυτό το επώδυνο τέντωμα του κόλπου κατά την είσοδο του διαστολέα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Δεν ξεχνούμε το ενδεχόμενο κάποιο από τα παραπάνω προιόντα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στη γυναίκα, γι αυτό καλό θα ήταν πριν τη χρήση να δοκιμάσει μικρή ποσότητα της κρέμας ή του λαδιού ή του ζελ στο χέρι της και να παρατηρήσει για ένα εικοσιτετράωρο αν υπάρξει κάποια αντίδραση, προτού το χρησιμοποιήσει κανονικά.
V.
Εξαιτίας του φόβου ότι θα πονέσουν, ή ακόμα και λόγω της συστολής (της ντροπής) που μπορεί να έχουν να εκτεθούν γυμνές σε ένα ιατρείο, κάποιες γυναίκες τρέμουν την επίσκεψη στο γυναικολογικό ιατρείο. Ίσως να φταίει ακόμα η άσπρη μπλούζα, αυτή η τρομακτική καρέκλα (όσο σύγχρονη και ωραία κι αν είναι), οι μυρωδιές του ιατρείου, η αναμονή, κ.λ.π. Κάποιες γυναίκες νοιώθουν πιο άνετα αν συνοδεύονται από φίλες, τη μητέρα τους, την κόρη τους ή και τον σύντροφό τους. Ίσως και να μην είναι λάθος να συνοδεύονται και στο εξεταστήριο από οικείο τους πρόσωπο, αλλά κάποιοι γιατροί δεν το δέχονται αυτό.
VI.
Τέλος κάποιες γυναίκες, όσο κι αν το επιθυμούν οι ίδιες με τη λογική τους, δε μπορούν με τίποτα να δεχτούν την εξέταση, ενώ έρχονται μέχρι το ιατρείο. Αυτό ίσως να οφείλεται σε μία προηγούμενη πολύ επώδυνη εμπειρία εξέτασης, ή και σε κακοποίηση που είχαν υποστεί στο παρελθόν. Κάποιες το ομολογούν, οι περισσότερες όμως υποψιάζομαι πως δεν το λένε. Αυτό συμβαίνει και με γυναίκες που είναι παντρεμένες ή σε σχέση ή και που έχουν γεννήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως χρήσιμη θα ήταν η ψυχοθεραπεία, όχι μόνο για να κάνουν ένα τεστ Παπανικολάου βέβαια, αλλά για να βοηθηθούν γενικότερα με το τραύμα τους.
Αν τέλος μία γυναίκα έχει πολύ άγχος πριν την γυναικολογική εξέταση για λήψη τεστ Παπανικολάου θα μπορούσε (αφού είναι μία προγραμματισμένη εξέταση) να πάρει πριν ένα ήπιο αγχολυτικό ή να χρησιμοποιήσει μία ουσία που ξέρει ότι την χαλαρώνει -λίγο αλκοόλ, ή οτιδήποτε άλλο θέλει-και εδώ σταματώ, δεν αρμόζει άλλη κουβέντα από εμένα. Βέβαια ΠΡΟΣΟΧΗ δεν οδηγούμε σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αν όλα τα παραπάνω πάλι αποτύχουν, υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνει η εξέταση με μέθη, δηλαδή με γενική αναισθησία, όμως αυτό προυποθέτει εισαγωγή σε νοσοκομείο και αναισθησιολόγο.